Edelplanet

ReklameFlis for EdelplanetEdel Iren Bjelde og Edelplanet entret Radio Free Your Mind verden helt i begynnelsen av radiotilværelsen.

Edelplanet leverer musikk med nerve, med smerte, med en musikalsk pakke som gjør at du kjenner det langt inn i kropp og sjel.

Edel har gjort et intervju med seg selv i denne BIO teksten, og du finner radio intervju med denne flotte artisten i 4. Prøvesending på Radio Free Your Mind.

Edelplanet på Spotify.

Du finner Edelplanet på Facebook.

 

Edel Iren Bjelde intervjuer Edel fra Edelplanet:

Edel begynte sin karriere 9 år gammel ved å opptre på lokale talentkonkurranser. Senere ble det et år på Musikklinja på Firda Videregående. I 1989 vant hun semifinalen i Bergen i «talent 89» med en sangkollega og endte opp med å synge i Chateu Neuf 18 år gammel. «Det var stort for en 18 åring» sier hun.

Samme år gikk hun hen og begynte å leve av musikken. «Jeg satset kun på det. Jeg sang i duoer, trioer, danseband og rockeband. Innimellom hadde jeg andre strøjobber for å overleve, men mesteparten av tiden gikk til diverse musikkprosjekter». Ca 20 år gammel begynte hun å synge i rockebandet Backfat i Florø. «De var dyktige musikere, men spilte så høyt at jeg kjempet med å få stemmen igjennom den enorme lydmuren. På sett og vis var dette bra fordi jeg måtte skrike høyere og høyere for å bli hørt. På denne måten utviklet jeg kraften i stemmen en del hakk».

23 år gammel fant hun ut at det var på tide å utvikle perspektivet litt og flyttet til Oslo for å gå på musikklinjen på NISS. «Først og fremst begynte jeg på NISS for å få kontakter i musikkmiljøet og ikke for å lære noe. Det hadde jeg egentlig ikke behov for». Etter kort tid hadde hun dannet et band som hette Di Eir. «Vi spilte litt rundt om kring, men det var mere festing enn spilling og det ble liksom aldri noe med oss. På denne tiden var vi nesten mer glad i party enn å opptre. En kveld jeg satt på kjøkkenet i kollektivet der jeg bodde kom det en sang på radioen som utløste en voldsom inspirasjon.

Sangen var en ambient-dame fra Cornwall. Det var som om hun trykte på en knapp i meg…noe jeg visste jeg bar på, men som ikke hadde fått uttrykk ennå. Jeg husker ikke lenger hva hun heter. I løpet av få måneder hadde jeg laget en 5-6 låter. Dermed gjikk jeg i studio til en bekjent for å spille inn en av dem. En gammel drøm begynte å våkne til liv igjen: plateutgivelse. Jeg sendte låten inn til Fond for Lyd og Bilde som det het den gangen og jeg fikk 73 000 kr! det var mye penger den gangen. Det er jo forresten mye penger ennå også! Det var bare 2 som fikk mer enn meg på pengelista ( lista var laaang) og det var Bel Canto og et folk/rock band så det var litt av en tillitserklæring!»

For å gjøre en lang historie kort: Edel fikk platekontrakt og kom ut med cd’ en «Starchild» i 2004. Den fikk terningkast 5 i VG og strålende kritikker i diverse andre medier også, men like etterpå, etter bare 8 konserter ble hun akkutt alvorlig syk og alt raste sammen.

Det var stille i mange år. I 6 år var hun 60 % sengeliggende. Etter de seks årene og mye indre og ytre arbeid begynte det endelig å skje noe, sakte men sikkert. Flere år til skulle gå før hun klarte å kjempe seg tilbake på beina. Endelig, i 2010 var hun blitt så frisk at hun var i stand til å begynne å kikke etter musikere for å sette sammen et band igjen. -Men denne gangen var alt var forandret. Stemmen var forandret, følelsene forandret, det å synge føltes helt annerledes og uttrykket hadde forandret seg radikalt. Det var blitt en nerve i stemmen. En sånn type nerve som bare kommer når et menneske går gjennom noe voldsomt over lengre tid eller andre traumatiske ting eller rett og slett bare mye og sterk livserfaring.

Prosessen med det nye bandet gikk tregt. Hun visste at hun ikke kunne bruke hvem som helst lenger. Det måtte være folk som var i stand til å lytte og tørre å ta pauser i tillegg til å at de måtte tørre «føle»….»what!!!» «Hvor finner du sånne folk? De vokser ikke på trær altså. De fleste musikere er opptatt av å være kule og spille mest mulig hele tiden. Der er jo New age-musikerne, men de blir ofte for «følete» på en litt klein måte. Så har du dem som bare er enormt til stede i musikken eller livet.

Du kjenner det i nerven når de snakker eller spiller. Det er ikke mange av dem, men de finnes. Kvinner er ofte flinkere å lytte enn menn. Jeg var heldig og fikk raskt en kvinnelig trommis fra Finland, men prosessen med bassist var tyngre. Husker ikke lenger hvor mange vi testet ut…tror vi holdt på et år…» Uansett, rundt 2011 begynte bandet Edelplanet sin spede start i livet på vaklende ben. Det har gått sakte men sikkert framover og det siste året har bandet spilt jevnlig i Oslo og omegn.

Edelplanet  på Spotify.

Du finner Edelplanet på Facebook.